fredag 16 juli 2021

Trista nyheter …



Nyhetsflödet skvallrar om Sydafrika dessa dagar. Upplopp, plundring, kravaller och kalibalik i mitt andra "hemland". Detta speciellt i området där vi huvudsakligen bodde, KwaZuluNatal. Trist, så trist i ett land som är så rikt på många sätt. Fantastiska miljöer, behagligt väder och många naturtillgångar. 


Tyvärr har utvecklingen sedan 1994, då demokratiska principer och allmän rösträtt ersatte de rasistiska förhållandena, inte skapat bra förhållanden vilket var ledstjärnan. Sydafrika har alltid varit förknippat med motsättningar och det är sannolikt inte helt lätt att styra ett land med elva officiella språk.


Det finns då och då en längtan att åka tillbaka och återse platserna där jag bodde och skolorna jag gick i. Vi gjorde en revisit 1999. Det var en otroligt upplevelserik resa kors och tvärs genom landet. Det var mycket som förändrats och det fanns stora motsättningar mellan olika befolkningsgrupper. Det verkar hålla i sig och sannolikheten för ytterligare ett återseende är ytterst liten.