tisdag 24 oktober 2023

Nå, hur blev det …


Hittade ett maskinskrivet manus instoppat i en A4-pärm som klarat sig undan sopcontainern. Det var ett underlag för ett anförande vid en stor konferens arrangerat av Orienteringsförbundet. Detta för omkring tre decennier sedan och det kan vara intressant att idag, 2023, göra samma reflektion.


Orientering idag och imorgon

Viveca Sundvall skrev en gång "Håkan, han är orienterare. Han sticker ut klockan sju varje söndag morgon. Så rusar han omkring i skogen med kompass, river sönder brallorna och får barr i håret och är JÄTTELYCKLIG!”

Ja vad möter Håkan och hans generation i framtiden. Kommer han fortfarande att vara JÄTTELYCKLIG när han orienterar? Svårt att säga men vi kan i alla fall konstatera att hans världsbild och uppfattning om nuet är helt annorlunda i jämförelse med hur exempelvis jag själv tolkade omvärlden. 

För mig låg till exempel världens ände i mörkaste Afrika med Dr. Livingstone osv. Afrika för honom ligger några timmar från Arlanda och där kan man bada på vinterlovet! 

Den tekniska utvecklingen har också skapat nya bilder. I hans ålder var det för mig helt fantastiskt att kunna skriva mitt namn på min pappas gamla skrivmaskin av märket Remington i fina och jämna bokstäver. För att nu inte tala om när jag så småningom kom på att det också fanns en knapp som gjorde att man kunde skriva med STORA bokstäver. Vilken upplevelse! 

För Håkan är det idag en självklarhet och inte särskilt upphetsande att kunna sitta vid hemdatorn och kommunicera med olika databaser eller konstruera spel med Heeman och gänget. 


Var lyhörd! 

De nya världsbilderna, framtidens sätt att leva och morgondagens sätt att vara kommer också att påverka orienteringssportens framtid. Det kan gälla tävlingsformer, vilka dagar man springer orienteringstävlingar, hur budkavlelagen är sammansatta eller hur klubbar arbetar och verkar. Håkan och hans generation kommer att ställa nya, och för oss kanske annorlunda krav på hur orienteringsidrotten ska vara. Dock tror jag att grundidén med orientering är tidlös - den kommer inte att ändras. Det kommer alltid att handla om att med hjälp av kartan söka sig till ett antal kontrollpunkter. 

Vi som idag jobbar som ledare på klubb-, distrikts- eller riksnivå måste vara lyhörda. Istället för att vara avsändarorienterade måste vi i större utsträckning bli användarorienterade. Våra orienteringsaktiviteter måste i större utsträckning anpassas och utformas för Håkan och hans generation. 


Viktigt med kontraster 

Kommer människor överhuvudtaget vilja utöva orientering i framtiden? Jag tror det och kanske i ännu större utsträckning än idag. Vår tillvaro handlar egentligen om en berg- och dalbana med positiva och negativa upplevelser varvade med varandra. Vi måste uppleva kontraster. Vi kan inte vara glada om vi inte upplevt besvikelsen. Vi kan inte känna oss behagligt mätta om vi inte också hört magen kurra. En landslagsledare kan inte känna en sån enorm glädje när det blir VM-guld om han inte också har upplevt besvikelsen vid exempelvis en landskampsförlust några månader tidigare. Det är just upplevelsen mellan olika kontraster som gör tillvaron stimulerande och utmanade. 

Morgondagens samhälle kommer enligt framtidsforskarna bland annat innebära en koncentration av oss människor till städer, till asfalt, till betong och ett minimum av grönytor. Ska vi orka med att leva i den miljön måste vi också uppleva kontrasten: den orörda naturen, sjöarnas vattenblänk och skogens tystnad. 

Morgondagens samhälle kommer i ännu större utsträckning minimera tillfällena till fysisk aktivitet och rörelse. Olika arbetsmoment övertas av robotar, maskiner och andra hjälpmedel. Det finns otaliga transportmedel tillgängliga precis utanför hissdörren. Ska vi och våra kroppar kunna känna harmoni och tillfredsställelse måste vi också här uppleva kontrasten: rörelse, motion och fysisk aktivitet. 

Morgondagens samhälle kommer att datoriseras och automatiseras. Tankemöda och eget beslutsfattande kommer att bli mindre. Ska vi orka att leva med detta måste vi också uppleva kontrasten: möjligheten att fatta egna beslut, tänka och fundera. 


Morgondagens sport 

Orientering bjuder på de viktiga kontrasterna som behövs i morgondagens samhälle: naturkontakt, fysisk aktivitet och tankemöda. Därför kommer orientering att bli eftertraktat.


Hand i hand 

Människors motiv för att delta i orienteringstävlingar spänner över ett brett register. Några tycker det är ett skönt sätt att hålla igång kropp och hjärna. Andra vill uppleva den pirrande känslan som uppstår när man tävlar mot sig själv, mot klockan eller mot konkurrenter. Åter andra vill känna utmaningen att klara av problem, att spika kontroller! En ytterligare grupp har talang, ambition och vilja att underkasta sig hård och systematisk träning under flera år för att bli bäst. Få tillhöra eliten! 

En styrka inom orienteringsidrotten är att vi har en grundsyn som bygger på att varje människa ska få möjlighet att förverkliga sig själv efter sina ambitioner och förutsättningar. "Elit" och "bredd" utgör alltså inga motpoler utan går hand i hand och är en förutsättning för varandra. 


Klubben i centrum 

En förutsättning för orienteringen i framtiden, är precis som idag, starka klubbar. Det är på den grunden skogsporten vilar. Klubben är lika viktig för motionären som för elitlöparen. Därför är det viktigt att alla klubbar i landet är vitala, lyhörda och framsynta. Då kommer Håkan och generationerna efter honom också att vara JÄTTELYCKLIGA!