måndag 9 oktober 2023

Så blev det …

"Det ska bli intressant, mycket intressant, att se vad det hela handlar om: är det en storm i ett vattenglas ... eller kommer Nilsson pudla ... eller tar han sin Mats ur skolan".


Så skrev jag i bloggen förra måndagen. I fredags tog han sin Mats ur skolan. Det handlade om Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Det var ingen storm i ett vattenglas. Efterhand framkom fler och fler detaljer och belägg som undanröjde kryptiska förklaringar och vaga formuleringar. Uppenbarligen hade han gjort uttalanden och tagit beslut som krockade och var motstridiga vad gäller unga ryska fotbollslandslags möjligheter/rätt att delta i internationella mästerskap eller inte. Det är inte lätt att sitta på flera stolar!

Möjligheten att "pudla" försvann också. Återstod inget annat än att ställa sin plats till förfogande ... förmodligen tänkte han att det är bättre att avgå än bli avsatt.





Två reflektioner/funderingar är på sin plats:


- Det är inte lätt att sitta på en eller flera stolar. Förstår att det kittlar och känns lockande att att finnas med i olika och flera sammanhang och då få vara med och styra och ställa. Men ... det förväntas och förutsätts att styrelseledamöter och allt vad det heter delar en organisations gemensamma inriktning. Men det blir strul, krångligt och minst sagt utmanande om olika organisationers värdegrunder och förhållningssätt blir motstridiga. Vem ska man vara lojal med ... vems intressen ska vara överordnat. Riksidrottsförbundets och UEFA:s förhållningssätt vad gäller ryska lags deltagande frontalkrockade och det fick Karl-Erik känna på.


- Har inte maktens män och kvinnor ett bollplank eller en "speaking-partner" med vilken man kan samtala, reflektera och fundera med när man närmar sig "gråzoner" och tänkbara intressekonflikter. Alltså en förtrogen medarbetare/vän som inte är inställsam och en nickedocka ... en visselblåsare som vågar signalera när det är fara å färde.

Man undrar med ett utifrånperspektiv: var det ingen i valberedningen eller i Nilssons vänkrets som lyfte frågan om eventuella intressekonflikter när en ny RF-ordförande skulle rekryteras?