tisdag 9 april 2024

Sprutning …

Det plingade till i mobilen ... ett sms landade med uppmaningen att uppdatera TBE-skyddet. Det var fem år sedan sist. Har sedan början på 80-talet varit noga med detta. Anledningen var att jag kände några orienterare boende i Ungern och Tjeckoslovakien som råkat ut för fästingbett och drabbats av hjärninflammationen "Tick-Borne Encephalitis". Varför detta virus var särskilt frekvent bland fästingar i dåvarande Östeuropa har jag ingen aning om, men det rekommenderades om man vistades där mycket. Det var då nästan årliga resor dit för orientering så det rådde inte någon som helst tvekan om att följa uppmaningen.




Har strikt följt nedanstående vaccinationsschema:


Dos 1

Dos 2: 1-3 månader efter första dosen.

Dos 3: 5-12 månader efter andra dosen.

Dos 4 (booster): 3 år efter tredje dosen.

Därefter en booster-dos vart femte år.


Idag var det alltså dags igen och det är enligt expertisen extra viktigt då fästingviruset de senaste decennierna blivit allt vanligare även i Sverige. Naturligtvis är vi orienterare särskilt utsatta på grund av all närkontakt med naturens grenar, kvistar, gräs och undervegetation - platser där fästingar ofta huserar.


Det gick snabbt att ta sprutan och nästan 500 kronor försvann då lika snabbt. Vaccinationen kostar och jag kan förstå att en och annan tvekar men som orienterare bör/ska man inte tveka.




Naturligtvis är det viktigt att alltid hålla koll på eventuella fästingbett och följa de allmänna råd som ges:


- Det är viktigt att följa råden om hur man ska skydda sig mot fästingbett och ta bort fästingar, oavsett om man är vaccinerad eller inte. Mygg/Fästingmedel kan användas, men ger inget tillförlitligt skydd mot fästingbett.


- Fästingar brukar trivas i gräs- och buskvegetation, särskilt där det är fuktigt. Fästingar är aktiva under vår, sommar och höst. Eftersom fästingarna ofta tar ganska lång tid på sig att välja ett lämpligt bettställe kan man minska risken att bli fästingbiten genom att:


Kontrollera huden och kläderna regelbundet för att upptäcka och ta bort eventuella fästingar.

Då dessa åtgärder inte utesluter att fästingar kommit innanför kläderna rekommenderas att man efter vistelse i fästingområde inspekterar hela sin kropp.

Hos barn sätter sig fästingarna ofta på huvudet, speciellt vid öronen och i hårfästet.

Fästingen bör tas bort så snart som möjligt, helst med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare. Gör då så här:


Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök se till att hela fästingen följer med, men om delar av fästingens käkparti blir kvar i huden kan du låta dem vara. Kroppen stöter oftast själv bort resterna.


Kontrollera huden där du blev biten. Om en påtaglig rodnad uppträder inom några veckor eller om du till exempel får feber, huvudvärk eller känner dig sjuk på annat sätt, bör du söka läkare.