måndag 1 april 2024

Lysande …

Med hjälp av AI-teknik har en japansk entreprenör, tillika hängiven nattorienterare, utvecklat den klassiska cykeldynamon. 




Principen utgår ifrån att ta tillvara rörelseenergin när ett cykelhjul snurrar. Denna kinetiska energi omvandlas då till elektrisk energi som får cykellampor att lysa. Ju snabbare man cyklar desto starkare blir ljuset och följaktligen släcks lampan när cykeln står helt stilla.




Som sagt har artificiell intelligens (AI) använts för att utveckla tights med insydda slingor som tar tillvara energin när benen rör sig. Via en ledning kopplas slingorna till en pannlampa eller någon annan form av ljuskälla. När benen rör sig tänds ljuskällan och när man springer snabbare lyser den starkare. Stannar man och står still blir det svart.

Fördelen med denna uppfinning är att man slipper ha batterisele och aldrig behöver bekymra sig om batteriet är laddat eller inte. Det är ju annars ett vanligt bekymmer när det vankas nattlöp. En annan positiv effekt är att elräkningen minskar då inget batteri behöver laddas upp.


Kritiker har pekat på nackdelen med att ljusstyrkan minskar när man rör sig långsammare och slocknar helt när man blir stillastående. Uppfinnaren håller helt med och tipsar om att alltid nynna på Veronica Maggios låt "Låt Mig Gå":


Låt mig gå

Låt mig gå

Låt mig aldrig stilla stå …