lördag 20 april 2024

Trollkarlen från Oz …

Fredagen gick i samvarons och kulturens tecken. Vi möttes i Göteborg ... barn, barnbarn, kusiner, systrar och bröder. Vi inledde under sen eftermiddag med en vietnamesisk meny som uppladdning inför kvällens höjdpunkt; musikalen Wicked på Göteborgsoperan. 




Det är historien om vad som hände i landet Oz innan Dorothy kom dit (i den klassiska filmen Trollkarlen från Oz), ur de båda häxornas perspektiv ... hur de omaka vännerna Elphaba och Galinda finner varandra och blev till den onda respektive goda häxan och lyckades besegra den elake trollkarlens tyranni. Det är en historia om utanförskap, mod och kärlek och framförd med magi, fantasi och häftig musik. Kopplingar kan också göras till diktaturstater med förtryck, censur och despotiska makthavare.


Sammantaget en härlig upplevelse tillsammans med den omkring 1300 personer stora publiken. För några var det första besöket i Göteborgsoperan och jag kan gissa/ana eller kanske hoppas att den yngsta generationen fick med sig en aha- och wowupplevelse!