Den underbart härliga fredagen ägnades bland annat åt att plocka äpplen. Detta hos svågerns ena dotter där äppleträden bär rikligt med frukter. I år är äpplena ovanligt friska och goda ... ingen mask eller skrovliga skal.
Fick lära mig att det handlade om sorten benämnd Ingrid Marie och som mognar under oktober och november. Sorten har sitt ursprung från ön Fyn i Danmark och är från början en korsning av Cox Orange och Cox Pomona. Ingrid Marie är en av Sveriges mest populära äpplen. Äppelskalet är mörkrött i färgen med ljusbruna prickar och fruktköttet är gulvitt.
Nu väntar tillagning och tillredning förutom att en del balkongförvaras för konsumtion kommande månader. Den närmaste tiden blir förmodligen präglad av äppelpaj, äppelmos, äppelkaka och kanske också äppelchutney.
Men en fundering i all hast; det heter ju äpple och ändå säger man inte äpplepaj utan äppelpaj ... eller? Google ger ett svar: I Götaland äter man äpplemos, i Svealand och Norrland äter man äppelmos. I många butiker kan man se en burk äpplemos bredvid en annan burk med äppelmos. Båda formerna är lika riktiga, även om äppelmos säkert är den vanligaste. Gissningsvis går det två äppelmosätare på varje äpplemosätare ... så är det tydligen.