måndag 22 februari 2016

Finallopp ...

Nästan 80 löpare mötte upp till årets sista Vinterrace. VSK var arrangörer och den gemensamma starten var förlagd till Dalaborgsparken. Prick 11.00 släpptes deltagarna iväg på de tre olika banorna och sex klasserna för "sällskapsresan" till målet vid Skidstugan. Vädret var en rejäl kontrast till dagen innan då snön vräkte ner och vindarna hade fullt pådrag. Nu var det behagligt solsken, några plusgrader och bara lite snö. Kul att se en ny generation i topp på den långa banan. TSOK:s juniorer Elvira Björklund och Eskil Tryggö toppade dam- respektive herrklassen.


Banläggarna blir mer och mer utmanade för varje år. Det blir svårt att hitta nya stråk, bansträckningar och kontrollpunkter då det mesta redan har utnyttjats. En sak man får leva med när vinterkyla och annat kräver ombyte inomhus ... men när värmen kommer bör terrängen runt skidstugor och klubbanläggningar svartlistas och undvikas. Någon har sagt "man blir inte världsmästare i sin egen trädgård, där blir man bara trädgårdsmästare". Speciellt för nya generationer är det därför viktigt att möta nya terrängområden för att träna in och öva på olika teknikmoment. Det är lite tokigt när man hör kommentarer typ "jag tog den högra stigen eftersom det alltid är så lerigt på den vänstra" eller "den kontrollen har jag haft flera gånger, följ mig".

Nu återstår bara en av vinterns träningsorienteringar. En nattcup som kanske blir en sista förberedelse inför orienteringspremiären i skånska Åhus samma helg som Vasaloppet.