tisdag 27 november 2018

Energidränage ...

Hur går det med visionerna, intentionerna och ambitionerna att skapa det goda samhället på olika nivåer. Alltså har de folkvalda tid, kraft och energi att ställa de viktiga frågorna, resonera, föra dialog och fatta beslut?



Det finns anledning att fundera kring detta med tanke på det politiska spelet som pågår på EU-nivå vad gäller Brexit ... på nationell nivå i Sverige med försöken att få till en regering ... på lokalnivå vad gäller kommuners styrning.
Kan inte gissa men däremot ana att det den senaste tiden gått åt herostratiska mängder tid och kraft till formaliteter, procedurfrågor, tillvägagångssätt och förhandlingsordningar. Det är naturligtvis viktigt att ha klarat ut strukturfrågor men risken är uppenbar att energin inte räcker till för att ta itu med de så avgörande sakfrågorna. 

Det senaste dygnet har den politiska ledningen i Vänersborgs kommun hamnat i en situation som kan utvecklas till en formidabel energislukare samtidigt som inriktningar ska slås fast och beslut ska fattas om skola, omsorg, vård osv.
Bakgrunden är påståenden/anklagelser/insinuationer om en kultur med rasistiska och sexistiska uttalanden och kommentarer. Anklagelser möts naturligtvis med förnekanden. Angrepp möter försvar. Ord står mot ord. Det verbala kriget eskalerar.
Risken är uppenbar att man kan förvänta sig en period där massor av tid och energi bland de berörda åtgår för reda upp och komma tillrätta. 
När stormen så småningom väl har lagt sig brukar dyningarna dåna. Det tar tid, ibland lång sådan, innan saker har glömts och sår har läkts.

Pessimisten i mig ser en stökig tid framöver för EU, Sverige och Vänersborgs kommun men förhoppningsvis orkar man så snart som möjligt gå "all-in" för att ta itu med alla viktiga politiska utmaningar.