fredag 12 november 2021

Sprint by night …

I förrgår sög det i nattorienteringstarmen då det inte varit särskilt stort utbud av tävlingar sedan pandemin slog till. Det avhjälptes genom en kvällstur till västra Skaraborg. Strax söder om Grästorp, vid Stumpebo, arrangerade Främmestads IK en etapp i sin nattcup. Ett 20-tal pannlampor dök upp varav en handfull bars av nybörjare. Kvällen var perfekt för nattlöp med 7-8 grader. 

Vid första anblicken på kartan tycktes banan vara lättlöpt tack vare flertalet stigar och en skog med åkermarker. Men, men i verkligheten var det betydligt svårare så tiderna blev långa. Framkomligheten varierade och många var de omarkerade stigstråken som komplicerade orienteringen. 




Nattorientering är en svår disciplin och det slår mig att många gånger är banorna för svåra speciellt för nybörjare. Banläggarna utgår mer eller mindre från att alla har ungefär samma orienteringsskicklighet och att alla har superduperstarka pannlampor. Därför blir nyrekryteringen svår. Förstår inte riktigt varför man inte i större utsträckning utnyttjar parkområden och liknande. Exempelvis är sprintorientering i dagsljus vedertaget och utbrett men nattsprint arrageras sällan. Dock gäller det inte Boråsklubbarna. Ikväll arrangeras första deltävlingen i helgens O-event. 1628 löpare är anmälda till "Sprint by night" - härligt och häftigt!