fredag 3 december 2021

Nyhetstorka …

Orienteringssäsongen avslutades för drygt en månad sedan. Då avslutades också säsongen med reportage och foton i lokaltidningen TTELA. Dock har det gångna året inte varit späckat med inslag. En orsak är naturligtvis pandemin och konsekvensen genom många inställda tävlingar. En annan är också prioriteringen av hur idrott ska bevakas, alltså vilken policy och inriktning tidningen och dess webbportal ska ha. 

Konstaterar att allt mer utrymme fylls av rikstäckande inslag, att tidningskoncernen köper reportage som sedan används i alla tidningar man äger. Läser man regelbundet flera av tidningarna i närområdet möts man av samma text och bilder. Detta flera gånger och på olika veckodagar. Stort fokus riktas också på stora lagidrotter som bandy, fotboll och ishockey.




Saknas dessutom profiler och toppidrottare inom olika idrotter är självfallet tidningens intresse begränsat. Just nu saknar orienteringsidrotten i TTELA:s spridningsområde framgångsrika elitlöpare. Bristen är påtaglig vad gäller både killar, tjejer och stafettlag som förekommer i elitsammanhang. Trist, trist på många sätt och inte minst för den som "skriver i tidningen".

Under året är det egentligen bara två löpare som figurerat. De är fortfarande unga och mitt i tonåren. Det handlar om Alva Björk från Trollhättans SOK och Liam Hogedal som båda var medaljörer på ungdoms-SM. Det är lite klent med tanke på att förutsättningarna egentligen är goda i området med exempelvis högklassiga kartor, goda träningsmöjligheter och välorganiserade klubbar. 

Förhoppningsvis finns det i leden både killar och tjejer som har en potential att lyckas nå toppen i sina respektive klasser. Oj, så kul det skulle vara och kanske skulle då reportagen i lokaltidningen bli lika många som förr om åren.