onsdag 17 juli 2019

Förståeligt ...

Mötte en bekant på Hallands 3-dagars. Han var något irriterad. Det berodde inte på den nyss avverkade tävlingen utan på att O-Ringen inte i år har någon PreO. Nu bryr jag mig inte så mycket om den tävlingsgrenen bland annat för att den inte har särskilt mycket med orientering att göra. Visste inte vad jag skulle svara den bekante, det blev något i stil med det-var-ju-trist.




Har dock i efterhand kollat upp varför det inte blir något på O-Ringen. Orsaken var helt enkelt att man inte lyckats lösa bemanningen alltså funktionärer och banläggare och tvingades därför ställa in. Förutom bristen på funktionärer var också beslutet en konsekvens av ett lågt och minskande antal deltagare de senaste åren. 
Dock säger man att det kanske blir PreO på O-Ringen Uppsala nästa år och framåt och hoppas att grenen kan växa. Ett avgörande steg blir att balansera grenens utformning med tillgängliga funktionärer/utövare. Dessutom måste tävlingsformen anpassas och utvecklas.

Uppenbarligen har grenen svårt att locka nya skaror. Tycker också att aktiviteten borde kallas "Precisionskartläsning" istället. Det säger mera vad det faktiskt handlar om. 
Genom åren har också upplägget blivit allt mera komplicerat, invecklat och "mystificerat". Egentligen inte så konstigt att PreO har svårt att locka nya utövare men också i förlängningen rekryteringen av ledare och funktionärer.
I skenet av detta är det egentligen inte så uppseendeväckande att årets O-Ringen skippat PreO.