fredag 5 juli 2019

Mot nya mål ...

Noterade vid gårdagens avslutning av Italy 5-days att en del inte fullföljde tävlingen och avstod sista etappen. Istället valde man att dra vidare till Riga eller att ladda upp inför tävlingarna där. Där väntar kommande vecka VM för veteraner och närmare 4000 gamlingar från hela världen har sökt sig dit. Man tävlar i sprint, medel- och långdistans. 
Själv har jag aldrig lockats av evenemanget. Var dock med när mästerskapen avgjordes i Brasilien för några år sedan. Det var helt OK förutom att det åtgick mycket, mycket tid åt att förflytta sig till tävlingarna och man tillbringade i stort hela dagar på en arena belägen mitt ute i ingenstans.
Förstår dock att arrangemanget betraktas som "heligt" för många veteraner. Det är uppenbarligen något av en höjdpunkt varje år. Har dock lite svårt att begripa denna fascination. Har alltid tyckt att VM-etiketten ska vara förbehållet den absoluta världseliten i junior- och senioråldrarna. Men det positiva är att Internationella Orienteringsförbundet (IOF) genom tävlingsinkomsterna kan finansiera utvecklingsarbeten av olika slag.



Så det blir inte något Veteran-VM i år heller. Istället planeras att vara på plats som åskådare i Norge om någon månad när "riktiga" VM avgörs. Två tidigare klubbkamrater finns då på plats, Line och Björn Cederberg, som ska tävla i den danska landslagsdressen.