söndag 22 december 2019

Bemärkelsedag ...

Vintersolståndet är tidpunkten på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen. Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen. Så har det varit idag och dagen idag har verkligen varit grå och mörk även om en glimt av solen skymtade vid middagstid. Snön lyser med sin frånvaro och det närmaste en snögubbe som synts i denna del av landet är den "installation" någon okänd roat sig med att göra.


Tidigt denna morgon för tio år sedan ringde yngste sonen med glädjebudskapet att ett blåögt gossebarn anlänt. Oj, vad kul det var med ett tredje barnbarn! Igår blev han "tvåsiffrig" och naturligtvis firades de tio åren med lite julprägel.

Undrar om han i framtiden kommer minnas denna dag. Har själv inte några som helst minnesfragment av lördagen den 14:e maj då jag själv fyllde tio. Det enda jag vet är att det var helg och jag var på hemmaplan i Appelsbosch, Sydafrika. Veckodagarna spenderades då på den tysk-engelska internatskolan i Harburg. Förmodligen var det födelsedagsfirande med tårta som fixats av våra hembiträden Rose och Julia.