fredag 6 december 2019

Ötur ...

Som sig bör när man är på en ö så ska en rundtur göras. Det blev en heldag i buss med stopp vid mer eller mindre intressanta ställen. Vulkanöar är sig lika med branta sluttningar och bebyggelse huvudsakligen längs kustlinjen - Madeira är inget undantag.


För 600 år sedan landsteg de första människorna på ön. Två portugisiska sjömän kom snett och hamnade plötsligt här. Sedan dess har antalet expanderat och nu bor drygt en kvarts miljon invånare här.
Huvudnäringen är turism och fruktodling. Bananer odlas i massor men EU har bestämt att de inte får exporteras till Europa. Tydligen stämmer inte storleken, bananböjen och konsistensen för att frukten ska betraktas som en guleböj.


Höjdpunkterna idag var ”skywalken” på glasgolv samt den lilla byn Porto Moniz i den nordvästra kanten av ön. Atlanten piskade på denna decemberfredag och vattenkaskaderna var mäktiga. Bussåkande innebär mycket stillasittande. Därför valde vi att hoppa av vid en fiskeby dryga halvmilen från hotellet och ”kustvandra” dit. Det blev en underbar tur och vid framkomsten väntade saltvattenspoolen i solnedgången. Detta som uppladdning inför morgondagen då orienteringstävling står på programmet.