tisdag 10 december 2019

Mer än jättebra ...

I hissen på väg till frukostmatsalen avger den åldrande engelska kvinnan omdömet om Madeira. Itś decent, säger hon bestämt. "Decent" betyder anständig tänker jag och försöker förstå vad hon menar. Hjärnans synonymlexikon kopplas in och då faller uttryck som ordentligt, passande, snällt, schysst, städat och hyfsat på plats. Då är jag benägen att hålla med henne.

Madeira är "decent". Ön har behaglig temperatur året om. Det är rent och snyggt - det städas och fejas ständigt på gator och torg, befolkningen är vänlig och tillmötesgående, folk tycks ha det bra och må bra osv.

Dock är det knappast ett ställe där man shoppar loss ... inte ett ställe där man festar och slår runt ... badar i havet gör man inte - det är huvudsakligen pooler som gäller ... fornlämningar och antika sevärdheter finns inte - ön har bara varit befolkad 600 år.

Men det är ett ställe för skön avkoppling med god mat och rika tillfällen till vandringar och naturupplevelser. Som orienterare blir man lockad med kartor av högsta klass och även välarrangerade tävlingar då och då. 




Den gångna veckan var första besöket på Madeira. Det gav mersmak, med råge! Boendet på hotellet "Vidamar" i Funchals västra delar var inte bara bra, det var enastående! Vistelsen med en blandning av OL-tävlingar, vandringar, strosande, poolhäng och fikastunder var en höjdare! Möten och umgänge med orienterande polare och bekanta var bara så kul. Sannolikheten är stor att man blir återvändare nästa årsslut när mörker och kyla råder på hemmaplan.