fredag 13 december 2019

Toksvårt ...

Under året har 79 tävlingar avverkats av varierande karaktär, längd, kontrollantal, svårighet, kupering osv. Har vaskat fram fem tävlingar som av olika skäl har stuckit ut och lämnat avtryck och detta utifrån följande rubriker:

Årets kalkonlopp ...
Årets topprace ...
Årets wow ...
Årets blaha ...
Årets toksvåra ...

Först ut blir den "toksvåra" tävlingen. Det var Marstrandsmedeln som arrangerades av Kungälvs OK den 1 juni. Den mytomspunna ön består till halva ytan av bebyggelse medan den andra halvan kännetecknas av kala granitklippor, massor av skrevor, branter och hålor. I sänkor och vissa partier finns växtlighet av det mera svårgenomträngliga slaget.
Kartstandaren är så där och bitvis väl schematisk.

I månadsskiftet maj-juni regnade det en hel del. Klippor och berghällar blir som alltid vid kustbandet snorhala. Tävlingsledningen hade av någon anledning förbjudit dubbskor. Gummisulor med eller utan dobbar var definitivt ingen höjdare. 

Banan över medeldistans var verkligen svår, klurig och utmanande. Kontrollerna var rejält gömda och undanstoppade. Det krävdes verkligen högsta skärpa, totalfokus och en portion tur. Detta samtidigt som man hela tiden också skulle ha kontroll över var man satte ner fötterna och ha en beredskap att parera och undvika fall. De flesta råkade ut för inte bara en utan flera saltomortaler med landning på stenhårt underlag.

Årets i särklass toksvåraste tävling utifrån både ett orienteringstekniskt perspektiv som löpmässigt.