onsdag 4 mars 2020

Suck och pust ...

Klubbstugor är både på gott och ont. Den trogne läsaren av denna blogg vet att jag med jämna mellanrum brukar vädra min skepsis vad gäller klubbhus, klubbstugor, skidstugor och allt vad det heter. Det goda med dylika anläggningar är uppenbart; för idrottsliga klubbsamlingar, träningskvällar, materialförvaring, duschutrymmen och så vidare. 

Men jag vet också vad det kräver i form av vård, skötsel, reparationer, underhåll och förvaltning. Allt detta kräver också medlemmar som administrerar, skriver regler och PM, övervakar och håller ordning. Har också noterat från ett antal klubbars styrelsemöten att en hel del tid måste avsättas för samtal, diskussioner och överläggningar för att fatta beslut om fastighetsförvaltning, finansiering, städning, reparationer och renovering. Allt mer tid och fokus tenderar att åtgå till att hantera anläggningar och detta på bekostnad av det som är basen och kärnaktiviteten i föreningen - det idrottsliga!

Den egna föreningen och dess Skidstuga är ett tydligt exempel på detta. Just nu ägnas mycket tid åt två "problem"; uthyrning av anläggningen samt medlemmars utnyttjande av duschar och bastu. Det senare kan tyckas vara ett angenämt problem men det har visat sig att en del huvudsakligen blir medlemmar för att utnyttja dusch och bastu och detta framförallt beroende på att man till en förhållandevis mycket låg kostnad har tillträde till anläggningen dygnet runt och året om. Det är ju naturligtvis väldigt lyxigt och bekvämt om man jämför med inträdeskostnaden och tillträdestider till exempelvis stadens bad- och simanläggningar.
Till råga på allt blir man också kravställare. Man suckar över att städningen inte är tillräcklig och ropar på att en anställd ska/borde göra detta. På årsmötet där naturligtvis alla medlemmar är med och fattar beslut kommer förslag och motioner på stora kostnadshöjningar och avgifter för idrottsaktiva familjer och andra som exempelvis tävlingsorienterar för att klara finansieringen. Mycket sällan reflekteras det över att det huvudsakligen är dessa idrottsaktiva som svarar för städning och iordninghållande och detta helt ideellt! Det är också dessa som frivilligt ställer upp som funktionärer och ledare på alla arrangemang och andra aktiviteter som genererar pengar och resurser till klubben. 

Tyvärr, tyvärr skapar detta spänningar och konflikter. Tid, energi, kraft och fokus måste inriktas på annat än kärnaktiviteten. Oj, så viktigt det därför är att ständigt och oförtrutet levandehålla och upplysa om vad som är klubbens inriktning. Som framgår nedan står det inget om att vara en "bastuklubb".


Vi som är med i Vänersborgs SK sysslar i huvudsak med orientering men även skidåkning och långlöpning ingår i vår verksamhet. Vårt huvudsakliga mål är att skapa förutsättningar för att kunna utöva orientering på alla nivåer och för alla kategorier. Vi arbetar för att skapa bred aktivitet i alla åldersgrupper. Vi har som målsättning att vara en etablerad elitklubb. Grunden för verksamheten skall vara att förena tävling och träning med trivsel och samvaro. Detta förutsätter att vi satsar på både junior- och seniorverksamhet samtidigt som det är viktigt att utveckla aktiviteter för barn och ungdomar. All verksamhet drivs och leds av klubbens medlemmar på ideell basis. Vår verksamhet utgår från vad våra medlemmar vill med föreningen.