måndag 2 mars 2020

Lureri ...

Sedan några dagar tillbaka kostar plastbärkassarna i affärerna extra mycket. Regeringen har beslutat att lägga en extraskatt på tre kronor per kasse. Detta under förespeglingen att man vill minska användandet av plastpåsar. Den första tanken är att det verkar ju vettigt men så gör man en tankevända till och plötsligt undrar man hur regeringen och deras tjänstemän har tänkt.

Jag tror att det i den absoluta majoriteten av svenska hushåll beter man sig precis som jag själv gör. Plastbärkassarna man bär hem varor i återvänds. De fungerar i nästa steg som soppåsar där man slänger hushållsavfall som i nästa steg hamnar i soptunnan som sedan eldas upp i ett värmeverk. Mycket få påsar hamnar i vägdiken, vattendrag eller ute i skogen. Själv vistas jag mycket i skog och mark runt om i vårt avlånga land. Måste tillstå att det är mycket sällan jag ser drivor av plastrester i den svenska naturen. Detta i jämförelse med situationen i östeuropeiska stater för att inte tala om hur det är i flertalet asiatiska länder.

Vad händer sannolikt nu? Ja, konsumtionen av plastpåsar kommer inte att minska. Tvivlar på att jag och många andra väljer att slänga hushållsavfall, pissiga blöjor och flytande rester i papperspåsar eller vad det nu kan vara. Istället kommer man köpa ännu mer av andra typer av avfallspåsar i plast, sådana där gröna och röda varianter i rulle. Alltså, istället för att förse sig med skattedyra plastbärkassar som finns i butikernas kassor fixar man plastpåsar på ett annat sätt.

Ju mer man funderar och tänker till desto mera uppenbart blir det att den nya plastpåseskatten har ett helt annat syfte än det miljömässiga. Det är ett sätt för regeringen att fixa extra skatteintäkter. Det behövs för att täcka kostnaderna för olika former av subventioner som framförallt Miljöpartiet drivit på; rejäla rabatter för de som köper resurskrävande elcyklar eller stora bonusar för de som väljer att investera i SUV-fordon av mastodontformat.
Så där i förbigående undrar man emellanåt när Miljöpartiet ska leva upp till sitt namn.