söndag 8 mars 2020

Jämställt ...

Internationella kvinnodagen infaller 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Beroende på olika länder och kulturer är skillnaderna stora inom en rad olika områden. 

Om man nu begränsar perspektivet och enbart tittar på orienteringssporten i Sverige har det hänt mycket de senaste decennierna. Tycker att skogssporten idag är jämställd och förutsättningarna desamma för både män och kvinnor vad gäller tävlingsutbud, tävlingsklasser och klubbars satsningar. 

Men ... vid dagens långdistanstävling i Halland var arrangörerna inte särskilt snälla mot de äldsta damerna. Av någon fullständigt obegriplig anledning fick exempelvis klasserna D65, D75 och D80 vänta oerhört länge innan första klasstart. Det handlade om över två timmar efter de flesta övriga klasser. När väl de äldre damerna började komma i mål hade det stora flertalet deltagare dragit hem och arrangörerna började plocka ner arenan. Ett makalöst dåligt beteende.

Nu är detta inte en engångshändelse och det är inte heller alltid damklasser som råkar ut för ett liknande agerande. Det tycks som om en del arrangörer vill dra ut på startfälten av någon anledning. Dock leder det bara till irritation och ilska. Ingen, absolut ingen vill gå och vänta i timmar innan start när samtidigt andra familjemedlemmar och klubbkamrater har klarat av sin bana och helst vill dra hemåt. 
Lösningen är enkel och uppmaningen till arrangörerna är: SLUTA MED OFOGET ATT HA UTDRAGNA STARTFÄLT!

Det finns dock en annan mycket bättre lösning: inför fri intervallstart för alla åldersklasser över 35 år. Då slipper man en massa obehag när deltagarna själva kan välja starttid vilket underlättar exempelvis samåkning och samordning inom familjer och klubbar osv. Rent praktiskt och tekniskt är det inga problem, det har visat sig vid arrangemang som tillämpat metoden. 
Dock vet jag att det oftast är män som är tveksamma. Man tror/hävdar/påstår att det kan uppstå orättvisor och oförrätter ifall tävlande själva får/kan välja starttid. Jag brukar be om en förklaring om vad man menar men svaren är oftast svävande och kryptiska. Får känslan av att det ligger en hund begraven. Det är något som inte står rätt till, något man försöker dölja - vad?