fredag 13 mars 2020

Inskränkningar ...

 Igår beslutade Svenska Orienteringsförbundets styrelse att införa nedanstående restriktioner i spåren av coronautbrottet.

- Ingen tävling, det gäller arrangemang på alla nivåer, bör ha fler än 300 tävlingsdeltagare. Tävlingarna är tills vidare endast öppna för aktiva boende i aktuellt distrikt och aktiva som representerar en klubb från aktuellt distrikt.

- SM-tävlingar kommer inte att arrangeras så länge regeringens nuvarande restriktioner om sammankomster gäller.

- Om träningar och träffar i klubbstugan: föreningar och aktiva i landet ska utöver tävlandet även tänka igenom hur träningar och träffar i klubbstugan arrangeras.
Även på träningar och klubbträffar gäller det att hålla avstånd, hålla god hygien och att följa de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.

- Om utbildningar och mötesplatser: håll möten och utbildningar i digital form så långt det är möjligt. De fysiska möten som ändå måste hållas hålls nere gällande deltagarantalet. Få mötesdeltagare, kort mötestid och stora möteslokaler är faktorer som minskar smittrisken.

Det är i stunden kloka beslut men man måste ha beredskap för justeringar och förändringar. Det kan bli ännu tuffare förhållningssätt!

Man kan alltid ha synpunkter på vad som är rätt och klokt. Många gånger fäller man omdömen utifrån sina egna agendor, önskemål och/eller farhågor.
Dock har jag en fundering kring ett av SOFT:s beslut. Det gäller att bara deltagare från ett arrangerande distrikt får delta i ett arrangemang. Distrikten följer i stort landsskapsgränserna som inrättades för flera sekel sedan. En indelning som verkligen inte är tillämplig längre utifrån många olika perspektiv.
I sina skrivningar och motiveringar poängterar SOFT: "Resande bör generellt hållas nere". I konsekvensens namn borde det i så fall bara vara de som bor inom en viss radie från tävlingsområdet som fick delta typ en timmas restid eller sju-åtta mils avstånd. Nu kan det absurda uppstå att om exempelvis Vänersborgs SK har ett arrangemang så får bara västgötar delta. Landskapet är stort, det är exempelvis dryga två timmars bilresa från Vänerstaden till den norra Vätternbygden. Men ... orienterarna i Uddevalla skulle portas eftersom de bor i ett annat landskap men med bara en knapp halvtimmas resväg.

Nu är detta marginaliteter. Det viktiga just nu är helt klart att man ska minimera fysiska sociala kontakter i största möjliga mån ... så enkelt eller så svårt är budskapet!