torsdag 19 mars 2020

Bergstur ...



Idag blev det en dryg enmilavandring på Halleberg. Oftast är det tvillingberget i söder, Hunneberg, som besöks. Det mäktiga Skäktefallet eller "brudslöjan" brukar ofta spanas in från "bottennivån" men denna dag blev det tvärtom. Vi följde bäcken som blev allt vidare och vattnet allt vildare innan kaskaderna kastar sig brutalt utför bergskanten ett trettiotal meter ner. Det var mäktigt och likaså utsikten bort mot Vänersborg. På slingrig stig gick vi så vidare till norra delen av berget. Tillbaka igen för att passera Stenmonumentet. Ett stenupplag som mäter 50x20 meter och är två-tre meter högt. Ett minne från hårda tider under 30-talet då Statens Arbetslöshetskommission fixade så kallat nödhjälpsarbete. Stenarna skulle fungera som bärlager i vägar och som grundsten i byggnader. Ingen vet idag varför detta upplag aldrig kom till användning. Man kan bara ana vilket tungt och deprimerande jobb det handlade om. 

Vi passade också på att hedra de tre kungarna som ristat in sina namn på stenblock i samband med älgjakt. Berget var kylslaget denna dag trots att solen visade sig. 


Väl tillbaka i bebyggda områden plingade notiserna för fullt i mobilen med nya nyheter om coronavirusets framfart. Usch, usch!