måndag 31 juli 2023

Bärfavoriter …

Det var härliga blågula framgångar under helgen. Först Sveriges vinst över Italien i VM-fotbollen för damer och sedan Sarah Sjöströms stora framgångar i simbassängen. Det var mycket imponerade!


Efter firandet i TV-soffan bar det ut i blåbärsskogen. Tillgången på "Vaccinium myrtillus" som Carl von Linné en gång i tiden namngav bären är inte bara stort, det är enormt! Enligt expertisen täcks omkring 17% av Sveriges yta av blåbärsris. 

Nyttigheten med intagandet beskrivs så här: mycket vitamin K och vitamin C, där 100 gram blåbär ger 20 respektive 10 procent av det rekommenderade dagliga intaget. Men det är antioxidanterna som gör att blåbäret numera kallas för ett superbär. Antioxidanter ingår på olika sätt i kroppens försvar mot överskott av fria radikaler. 

Blåbär är ett av de vanligaste bären vi äter och karaktäriseras av deras höga näring, fiber, vitaminer och mineraler, samt deras höga halter av många olika bioaktiva ämnen. Dessa bioaktiva ämnen skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet.


Blåbäret hyllas på olika sätt men framförallt är det gott. Vi "förädlar" till sylt och pajer men mycket fryses in så att man vid behov under sena höst- och vintermånader kan ta en näve och lägga på gröttallriken eller blanda i kvällssmoothien.


Trots tillgången är det väldigt sällan vi ser några andra som förser sig. Ibland kan man ana att någon farit fram genom bärriset och svept med plockaren men oftast verkar det vara obeträdd mark.

Nu är det inte bara vi tvåbenta som är ute efter bären utan tydligen också många skogsdjur dels fåglar som trast, stare, orre, tjäder samt däggdjur exempelvis björn, räv och grävling. 




Även om jag nu hyllar blåbäret så ligger den bara trea på favoritlistan. Outstanding är utan den minsta tvekan hjortronet och som god tvåa kommer lingonet. Jag brukar hävda att lingon kan man / ska man ha till allt!