tisdag 25 juli 2023

Frånvaro av orientering …

Scrollar varje morgon igenom 4-5 dagstidningar. Låter ögat kolla igenom det mesta. Sportsidorna domineras av damernas VM-fotboll med analyser och tyckanden om och om igen. 




Dock är det så gott som inga reportage eller uppföljning av O-ringen i Åre. Det brukar annars skrivas en hel del då det många gånger är nyhetstorka under sommarmånaden juli.

Utbudet styrs naturligtvis av sportredaktionen och avdelningens chef. Detta märks tydligt i lokaltidningen TTELA som tidigare hade en orienteringsintresserad sportchef som oftast själv var på plats. När han pensionerades försvann också orienteringsreportagen i allmänhet och O-ringen i synnerhet.

Den så gott som obefintliga uppföljningen gäller också exempelvis SVT. En orsak är naturligtvis frånvaron av världseliten. Startfälten är elitmässigt väldigt tunna och då inte särskilt intressanta och "ögonbrynshöjande". 

En annan orsak är naturligtvis att tävlingen detta år inte samlat de stora massorna. Det är svårt att få en uppfattning om det exakta deltagarantalet men bläddrar man igenom startlistorna syns tydligt tillbakagången.

Nu tror jag att detta bara är en tillfällighet. Kommande år avgörs O-ringen längre söderut i landet med två arrangemang i Småland och i Göteborg 2026. 


Det är något förvånande att utbudet av andra tävlingar denna vecka är i stort sett obefintligt. Inga konkurrerande arrangemang i vare sig Sverige, Norge och Danmark. Vet inte om detta styrs på förbundsnivå eller om klubbar inte vågar arrangera då man misstänker att startfälten blir tunna. I år hade det definitivt varit möjligt/attraktivt med några semestertävlingar i exempelvis Götaland.