fredag 7 juli 2023

Tillbaka i Nikka …

Det intensiva regnandet i förrgår upphörde igår. När vi vaknade upp på Ishotellet (den varma delen) var det gråväder och 11-12 grader. Vädret passade utmärkt för lite orientering. Vi fick tag på en naturpasskarta som täckte terrängen söder om Jukkasjärvi. Ett huvudsakligen flackt och mycket vildmarksbetonat område. Det kändes faktiskt lite ensamt och ödsligt där ute i skogen. Konstaterar också att svårighetsgraden var klart hög. Ingen aktivitet för nybörjare och noviser!



Efter motionspasset väntade bad i Torne älv som bjöd på friskt och behagligt vatten.



På väg mot nästa mål, Nikkaluokta, såg vi en ståtlig väg-ren som speedade på längs vägen. Det var bara den tredje vi sett dessa dagar.

Det var drygt 48 år sedan jag senast var i Nikka. Detta i samband med vinterutbildning på GCI/GIH. Vi utgick härifrån på en veckolång skidexpedition med boende i snöka och tält.



Minns platsen som mycket öde och så var det också igår även om många fjällvandrare drog förbi. Vi skulle också startat vår toppbestigning av Kebnekaise här men olika omständigheter förhindrade detta. Först skulle det handla om knappt två mils vandring till fjällstationen och därifrån 10-12 timmar tur och retur toppen. Med helikopterhjälp kan turen till fjällstationen förkortas till 8-10 minuter ... bra att veta!



Under sen eftermiddag ställdes så riktningen in mot Kiruna för nya upptäckter.