tisdag 1 augusti 2023

Tältfokus …

Det var inte så dumt att idag för elva år sedan stiga av yrkeslivet och då enbart med glada och positiva minnen! Tiden och dagarna sen dess har fyllts med alla möjliga sysslor, resor och aktiviteter. Igår var exempelvis dagens tema "tält".




Genom åren har det blivit många tältnätter. Mina föräldrar for kors och tvärs i Europa med mig och min bror under tonåren. Det orangefärgade tältet från ABC-fabriken fälldes upp och ner åtskilliga gånger. Tältandet fortsatte när Gunillas och mina spår korsade varandra och sedan också tillsammans med sönerna.

Det orangefärgade tältet övertogs från föräldrarna men vi har också investerat i ett antal tält genom åren ... av olika modell, storlek och kvalité. Två av dessa har vi behållit men nyttjandet av dessa kan räknas på ena handens fingrar det senaste decenniet. Bekvämligheten och en portion lättja har lett till att övernattning inomhus har varit att föredra.


Men ... långt instoppade i källarförvaringen har två tältpåsar tagit plats. Vi har under flera år sagt och haft ambitionen: någongång ska vi sätta upp dessa för att kolla standarden och tillståndet. Det gjordes igår, till viss del beroende på att barnbarn hintade om tältbehov kommande helg.


Vi började med det olivgröna tunneltältet från "Hillebergs" som inköptes för över tre decennier sedan. Drar mig till minnes att det kostade riktigt många pengar men betraktades som top-of-the-line och kvalitén var bara så hög. Därför var det med extra spänning vi tillsammans med barnbarn satte upp tältet. Det visade sig att allt var intakt som tältduk, stänger och markpinnar. Dragkedjorna fungerade och myggnäten var hela. Inga mögelfläckar kunde hittas och doften var inte unken eller däven. Alltså fullt användbart även om det kanske behövs impregneras något ... tältet har varit utsatt för mycket regn!


Det lilla röda kupoltältet av märket "Everest" med plats för två personer inköptes för dryga 20 år sedan. Även detta visade sig vara helt felfritt, inget att anmärka på och inget som behövde fixas till eller kompletteras. Barnbarn #2 var inte sen med att "paxa" detta till Ungdomens 10-Mila som avgörs strax utanför Götene natten mellan fredag och lördag.


Vi var överraskade av att tälten fortfarande höll måttet och detta dels beroende på hög kvalité men också att vi varit noggranna med handhavandet. Framförallt har vi säkerställt att aldrig packa ner och förvara tälten om de varit det minsta fuktiga. 


Är det då aktuellt med någon eller några tältnätter framgent ... ja, inte helt otänkbart ifall omständigheterna så kräver.