fredag 4 augusti 2023

Blått blir rött …

Dags för avlösning i bärskogen. Blåbären kan nu så smått lämna över till lingonen. Igår och idag blev det några kilo med det "röda skogsguldet". Lingon lär vara mycket populärt i nordliga Europa. De bär som inte har blivit övermogna kan med fördel plockas med bärplockare. Sedan är det bara att koka och sockra innan de ätes som sylt, saft, kompott eller gelé. 

De kan också serveras rårörda, vilket innebär att de krossas och blandas med socker. Tack vare det höga innehållet av bensoesyra är hållbarheten god även vid lågt sockerinnehåll. Traditionellt serveras lingon till bland annat vilt, köttbullar, blodpudding, kroppkakor och fläskpannkaka. Jag hävdar dock med bestämdhet att lingon kan konsumeras till det mesta.

Det hävdas att lingon innehåller nyttiga mineraler och vitaminer (A, B, C och E) samt nyttigheter som fosfor, järn, kalium och kalcium.




Gårdagens skörd förädlades snabbt till sylt och när den väl svalnat smakade den gudomligt gott och den karaktäristiska smaken med sin låga sötma, friska syrlighet, strävhet och timjanton kittlade smaklökarna.