onsdag 23 augusti 2023

Återträff …

Denna tid på året vistas vi mycket i skogen. Många timmar handlar om orientering men det blir också en hel del bärplockning.

Igår var ett sådant exempel. Vi började under tidig förmiddag med att placera ut kontrollställningar och skärmar inför tävlingen Vänersborgsmedeln på söndag. När det betinget var avklarat bytte vi aktivitet. Under några timmar plockades det lingon. Vi har redan tillgodosett vårt eget årsbehov av skogens röda guld men barn och barnbarn vill också ha. Önskemålet är då inte bara plockade bär utan helst ska de vara förädlade och sylten upphälld på glasburkar med tätslutande lock. Naturligtvis fixar vi det!





När vi inte orkade plocka mer drog vi hemåt för matintag och en kortare tupplur. Men det blev inte någon längre vila. Orientering väntade i Bäreberg mellan Främmestad och Nossebro. Skaraborgskretsen och Främmestads IK ordnade ett gemensamt KM-arrangemang och ett 70-tal löpare dök upp. Bengt-Åke Jansson bjöd på kul och utmanande banor i flack och detaljrik terräng med god framkomlighet. Ett härligt löp i skönt höstväder konstaterade vi när det bar hemåt i kvällsskymningen ... dagarna börjar bli kortare nu!





I samband med olika tävlingar och arrangemang träffar man emellanåt på gamla bekantskaper och vänner man inte mött på länge. Igår deltog Hans Ekberg som passerat de 80 åren och numera bor i Lidköping men tidigare haft Arboga som hemadress.

Under mina tidiga år som orienterare var Hans en inspiratör och förebild. 

1967 var jag åskådare på natt-SM i orientering för herrar. Som 17-åring stod jag tillsammans med andra vid målupploppet strax norr om Kobergs slott sydost om Trollhättan. Regnet strilade ner denna fredagskväll/natt. En efter en kom löpare i mål och detta genomdränkta. Med kraftfulla steg närmade sig Arboga OK:s Hans Ekberg målet och det var ett segerlopp. Han vann och detta med nästan fem minuter tillgodo till silvermedaljören. Jag och andra imponerades av hans lopp i den flacka terrängen med massor av små åkerlappar.


Året efter lärde jag känna Hans. Han var instruktör på Orienteringsförbundets elitjuniorläger på Sätravallen utanför Linköping. Under en vecka skolades vi deltagare med specialträningar och föreläsningar ... det var så inspirerande.

Under de sena tonåren lockades jag starkt av att vara ledare och tränare. Deltog i kurser och utbildningar av olika slag och i olika steg. Hasse var ofta en av föreläsarna, en skicklig sådan! Så igår efter loppet var det läge för nostalgiska återblickar.