måndag 28 augusti 2023

Analys och reflektion …

Efter ett tävlingsarrangemang är det alltid viktigt att som arrangör reflektera och (kritiskt) granska upplägg och genomförande. I detta ligger att vara särskilt uppmärksam på deltagarnas upplevelser och intryck.




Vid gårdagens tävling "Vänersborgsmedeln" tillämpades för åldersklasserna över 35 år så kallad "fri intervallstart". Deltagarna fick då välja en starttid inom intervallet 10.00-12.00.

Igår var vi speciellt uppmärksamma på att fånga in och snappa upp tveksamma och negativa kommentarer kring startmetoden. 


Vi noterade argument som kan sorteras in under tre rubriker:


"Många kommer att välja att starta så sent som möjligt för att kunna dra nytta av spårbildning i terrängen".


"Det är inte sportsligt/rättvist då man själv kan välja starttid". 


"Man kan komma överens med någon att vi startar nära varandra så kan vi köra ihop".


Med resultatlistor, starttider och passertider som underlag har vi kollat upp i vilken utsträckning ovanstående tre påståenden/utsagor/antaganden var giltiga och befogade.


Våra slutsatser och konstateranden efter en första analys och genomgång visar följande:


- Huvuddelen av deltagarna valde en starttid under den första halvan av startintervallet typ 10.00-11.15. Förhållandevis få valde att starta så sent som möjligt (11.15-12.00).


- Vi har kollat igenom gårdagens resultatlistor med resultat från tidigare tävlingar och det visar sig att de som vanligtvis toppar sina klasser även fanns i toppen på Vänersborgsmedeln. Alltså ingen indikation eller antydan till att "fri minutstart" leder till sportslig orättvisa.


- Vid en genomgång av "sam- och/eller klunglöpning" har vi inte kunnat identifiera några exempel eller belägg för att någon/några medvetet kommit överens om springa banan tillsammans. 


Kanske är det så att farhågorna om tillämpning av "fri intervallstart" är större än de verkliga farorna. 

Kanske är det så att det känns ovant/främmande med en annorlunda upplägg när man år efter år har präglats av och levt med lottad starttid.

Kanske är det så att förändring av en rutin, som i så många andra situationer, leder till osäkerhetskänslor initialt.