lördag 19 augusti 2023

Oj, oj ..

Ett intensivt dygn är avverkat ... orientering x 2, umgänge och kulturintagande med barn och barnbarn. Ett härligt dygn!

Det började under sen eftermiddag på fredagskvällen. Vi drog till Säve nordväst om Göteborg för den första etappen av tre i "Göteborg O-meeting".




En tuff medeldistans väntade med stark kupering, mycket detaljrik terräng och tunglöpt. Pust, pust sa vi på väg tilbaka till parkeringen som var förlagd dryga två långa kilometrar från arenan. Hem till Vänersborg för en god natts sömn innan det var dags för tidig frukost och färd till Göteborg och stadsdelen Johanneberg. Andra etappen handlade om sprint i den kuperade stadsdelen. Mycket fint arrangemang med högklassiga sprintbanor.

Vi dröjde oss kvar länge på arenan och småsnackade ... vi, barn och barnbarn förutom de som drog till Liseberg med kompisar. När arrangörerna undrade om vi inte hade något hem packade vi ihop och drog till Hisingen. Målet var restaurang Sultan där vi av erfarenhet vet att den orientaliska menyn är superb. Vi blev inte besvikna denna gången heller.

Med magarna välfyllda äntrade vi Eriksbergshallen och eftermiddagens kulturaktivitet: The Mystery of Banksy! Banksy är pseudonym för en (eller en grupp) anonym engelsk graffiti-konstnär, politisk aktivist, filmregissör och målare.




Denne är känd för sina satiriska och subversiva graffitimålningar som görs i en distinkt stencilstil. Ofta är verken politiska eller sociala kommentarer som han målar på toaletter, gator, väggar, gatuskyltar och broar. Han i började i Bristol, men numera i städer runt om i världen.

Banksy bemödar sig om att hålla sin identitet hemlig, och hans utgivna böcker är skrivna i namnet "Robin Banksy". Banksy har inte varit delaktig i produktionen av de böcker som är skrivna om honom.

Konstverken är ofta satiriska med tonvikt på politik, kultur och etik. Hans verk har sålts för upp till 40 000 USD och omslaget han målade för Blurs Think Tank har sålts för 57 600 pund. 

Vi har genom åren följt Banksy och hans skapelser ... fascinerats, imponerats och naturligtvis undrat om vem/vilka som döljer sig bakom namnet. Utställningen vi kollade in idag gav ytterligare inspel, kännedom och ännu mera fascination! En höjdareftermiddag som avslutades med fika i hamnen där solen sken och graderna var 25-26 sådär.


Så väntade hemresa med vetskapen om att vi tio timmar åter skulle vara på väg söderut och avslutningsetappen. På programmet långdistans i samma terränglåda som inledningskvällen.