fredag 20 september 2024

Banläggning …

Det är mycket banläggningsarbete nu inför Vänersborgsmedeln om drygt två veckor. Det handlar dels om timmar framför datorn dels om terrängbesök. Sammantaget ett kul jobb men där det krävs skärpa och noggrannhet. Konstaterar att det här och var i terrängen finns enstaka stora vindfällen … kommer dessa bara få ligga kvar är en fråga man ställer sig.



Det är skönt med digitala hjälpmedel … oj så bra applikationen ”PurplePen” är. Enkelt och lätthanterligt med minimala risker att det blir fel. Men det är bara ett hjälpmedel …  regelverk och ”känsla” för bansträckningar och kontrollval är viktiga. Varje banläggare har sina principer och viktigheter … själv försöker jag att helt undvika kontrollplaceringar i ”gröna” områden. Dessutom ska kontroller placeras så att det blir rättvist för alla, ingen ska råka ha tur ifall någon annan tävlande stämplar vid en kontroll som annars är ”gömd”.

Nu blir fler personer inblandade i förberedelsearbetet, kontrollställningar och enheter ska så småningom placeras i skogen, kartoriginal för respektive bana ska tas fram, tryckeriet ska få underlag, kontrollbeskrivningar kopieras och kartor ska plastas in och klassmärkas. Det är mycket som det gäller att ha koll på. Parallellt förbereds allt övrigt kring tävlingen: arenabygge, servering, toaletter och dusch osv. 

Man får stor respekt för och känner stor vördnad för alla arrangörer av orienteringstävlingar … och detta helg efter helg!