söndag 1 september 2024

Knivigt …

Lasse, vad tycker du ... fria eller fälla? Under sen kvällstimma igår fick jag ta del av nedanstående dilemma/händelse från veteran-SM och sprintdistansen. 

En löpare hade varit inne och vänt i ett förbjudet område i form av tomtmark. Nu är det detta inte helt ovanligt vid sprinttävlingar. Det inträffar både på internationella mästerskapstävlingar som mindre arrangemang. 

En konkurrent blev dock lack för att inte löparen i exemplet blev diskad ... vederbörande missade SM-guldet och fick nöja sig med silver.




Nå, fria eller fälla? Jag var inte på plats och kan heller inte besiktiga området men jag kollade på "Google Maps" och då kan konstateras att kartan enligt mitt tycke inte är helt OK. Det gäller den asfalterade vägen/gatstumpen in på tomten som inte framgår på kartan. Dessutom ser det på kartan ut som om det öppna stråket till vänster om tomten är en gata. Antar att löparen ifråga har gjort en feltolkning och så blev det som det blev. Kan också konstatera att han inte tjänade tid eller fick någon som helst fördel av misstaget ... han förlorade tid!


Generellt är det så att en karta inte är en exakt avbild av verkligheten ... eller rättare sagt en tolkning/uppfattning/version av hur någon (kartritaren) ser på verkligheten, en förenklad sådan ... det finns alltid olika uppfattningar både inom kartritarskrået som bland utövare/tävlande. 


Gjorde för flera decennier sedan en omfattande studie/analys av vad som orsakade bommar/misstag bland elitlöpare. Det visade sig att uppemot tio procent av misstagen/bommarna orsakades av faktorer som kan inordnas under rubriken "olika tolkning" av terrängen visavi kartan ... kartan är inte en exakt bild av verkligheten!


Min erfarenhet är vidare den att löpare så gott som aldrig begår medvetna eller avsiktliga överträdelser i sprintsammanhang.  Blir ändå fel begångna kan orsaken oftast härledas till kartkvalitén och/eller "banläggarmisstag".


Prejudikat har över tid kommit att tillämpas i dessa kniviga frågor ... exempelvis inte ens i World Cup blir man diskad om man vänder ut samma väg som man kom in i det förbjudna området.


Uppfattningarna är delade ... de hårdnackade dogmatiska regeltolkarna har sin uppfattning: reglerna måste gälla, punkt, slut ... de mer liberala är inte lika kategoriska, man måste väga in flera omständigheter.


Så ... vad tycker då jag ... det var inget svårt dilemma ... alltså definitivt "fria" och absolut ingen diskning!