måndag 9 september 2024

Skalan varierar …

Moderna orienteringskartor är detaljrika och allt oftare kan noteras att exempelvis elitlöpare har kompletterat sin kompass med ett förstoringsglas, en lupp. Det underlättar naturligtvis kartläsningen när detaljer och föremål är ihopträngda och nästan staplas på varandra.




Men ... samtidigt är regelverket begränsande och "tvingar" fram användande av förstorande hjälpmedel. Kartskalan 1:7500 är i princip endast tillåten för åldersklasser upp till och med 14 år samt för de som är 45 och äldre. För åldersgrupperna 15 till 44 år ska det dock vara kartor i skalorna 10-15000 oavsett om man har bra syn eller inte. Dispens kan dock ges när speciella omständigheter råder. 




Inför den egna klubbens tävling om en knapp månad handlar det om att få dispens på grund av kartans detaljrikedom. Detta bör inte vara något problem, allt utgår ifrån att ingen ska behöva gissa/undra/chansa på vad kartan visar. Trots en större skala blir kartstorleken fortfarande i A4-format, tävlingsområdet är litet och de längre banorna har sträckor som korsar varandra.