måndag 14 mars 2016

Hallandspremiären ...

Det var snöfritt och graderna höll sig kring noll. Kyliga Kattegattvindar blåste in över de öppna fälten vid Långasand i Halland. Men vad gör det när två tävlingsdagar står till buds i småkuperad kustterräng. Tur att tävlingarna genomfördes nu innan all undervegetation växt till sig och björnbärssnåren fortfarande var någorlunda passerbara.


Närmare 2000 starter gjordes förutom de omkring 500 som även deltog i Kattegattnatt.  En tävling som enligt utsagor var riktigt vidrig. I ett tidigt skede  sa magkänslan nej till deltagande och uppenbarligen hade magen rätt denna gång. Tyvärr, tyvärr förknippas nattävlingar allt oftare med sly, ris och svårframkomligt. Nu står man där i valet och kvalet; ska det bli någon Häxjakt som inledning på påsken eller inte. Visserligen står det i arrangörens inbjudan: "Terrängen består mestadels av mycket fin skogsmark med vägar och stigar. Några sammanhängande höjdpartier utgör områdets höjdarpartier, dock är kuperingen överlag svag till måttlig. Framkomligheten är mestadels god till mycket god". Dock är det många gånger så att det är liten överensstämmelse mellan vad som står i inbjudan och hur verkligheten faktiskt är.

Men innan dess inbjuder Frölunda OL kommande helg till en utmanande orientering på Salfjället i Mölndal. Ett kuperat och detaljrikt bergsparti som verkligen kräver noggrannhet, fokus och skärpa. Arrangörerna har av någon anledning valt att ha 10-årsintervaller istället för de gängse fem åren. Man testar också fri start för alla klasser över DH 35. Ett bra och "kundanpassat" alternativ. Nu är det fritt fram att välja en starttid som passar. Är det något som kommer att bli allt vanligare?