fredag 4 mars 2016

Premiär ...

Så står man då inför en årligen alltid lika efterlängtad och välkommen helg. Nej ... det är inte Vasaloppet som hägrar utan Sverigepremiären i orientering. Som vanligt arrangerar OK Pan en tredagarstävling i Åhus. Omkring 1000 löpare är anmälda, förväntansfulla och laddade för lopp i den lättframkomliga med svårorienterade strandskogsterrängen. Prognoserna säger snöfritt och det är bara att vädja till vädergudarna att inte släppa ner något vidrigt vitt.


Genom åren har det blivit många tävlingar i strandskogen men man har knappast någon direkt lokalkännedom eller fördel av detta. Mängden och virrvarvet av gropar, höjder och stigar samt varierande bansträckningar upplevs alltid som något nytt.

Det är en rutinerad och åldersstigen skara som deltar från den egna klubben samt några yngre förmågor. Lite trist att det inte finns någon i senior- och juniorklasserna. Som skribent i lokaltidningen får blickarna därför riktas till Trollhättans SOK:s juniorer. Av de övriga lokala klubbarna är det bara OK Kroppefjäll som har löpare på plats. Tänk vad det skulle göra gott för orienteringssporten i tvåstadsområdet med några riktigt vassa löpare. Jag har skrivit det förr men måste göra en upprepning; det är bara så viktigt för en idrott att ha framgångsrika profiler. Inte gamlingar som varit med sedan stenåldern utan ung elit. Förhoppningvis döljs han, hon eller de i någon ungdomskull.

Höjdarhändelsen i närområdet under året är annars VM i Strömstad och Tanum. Det är inte ofta ett VM avgörs på hemmaplan. Årets evenemang är det fjärde genom tiderna i Sverige. Det kommer att bli ett stort medialt fokus på orientering i augusti. Och ... ett utmärkt tillfälle för alla klubbar i regionen att utnyttja vågen och ringarna på vattnet. Naturligtvis bör man mobilsera och stimulera  klubbmedlemmarna att finnas runt målupploppen och att delta i publiktävlingar. Inte minst ungdomar som då kan inspireras och kanske, kanske tänds det en gnista. Det blir händelserikt och upplevelserikt med denna fest i väst!