måndag 21 mars 2016

OL-söndag ...

FOL on the hill - en medeldistans mitt i Mölndal. Safjället med sina branta sluttningar och detaljrika terräng utgjorde tävlingsområde. Området genomkorsas dessutom av ett rikt stignät vilket gör att orienteringstekniken verkligen ställs på prov. Det gällde hela tiden att ha totalfokus. Årets hittills svåraste banor. Vädret var bara så underbart med 7-8 värmegrader och naturligtvis skulle man ha sprungit med bara "pure nylon".
Barnbarnen var på plats och denna dag fick den yngsta upplagan farfars engagemang på Knattebanan. 


Bra inskolning för en tvååring där naturligtvis orienteringsmomentet är underordnat förutom kontrollpipet med SI-pinnen. Den lilla damen vill "göra selv" och avslog alla erbjudanden om lyfthjälp över diken och nedfallna träd. Då gör man reflektionen att man som äldre allt för ofta och allt för snabbt ska ingripa och hjälpa till. Någonstans i bakhuvudet klingar budskapet "man kan göra det allt för svårt för barn och unga genom att göra det allt för lätt för dem". 
Glädjen och förnöjsamheten av att "göra selv" syns så påtagligt när flickebarnet kravlat sig över vindfället eller stenmuren. Belöningen i mål är viktig. Festisen och såpbubblorna är bara så uppskattade. 
Barn gör som vuxna gör och plötsligt ser man och hör man eftersnacket på barns vis över dagens karta. Då kan man inte annat än mysa och småle!