fredag 21 oktober 2016

Peneplanet på näravstånd ...

Dagens tur på mtb-cykeln bar iväg runt skogen norr om Vargön. Bland annat passerades  det subkambriska peneplanet vid vänerkanten i Nordkroken. 


Det lär vara det äldsta landskap som står att finna i Sverige, en halv miljard år gammal och utgörs av en nästan helt plan stenyta.
Begreppet subkambriska peneplanet härleds till att det bildas före kambrisk tid, alltså för mer än 500 miljoner år sedan, och ordet "peneplan" betyder nästan plan. 


Idag utvecklas inga peneplanytor och det är det är det som gör det så spännande. Tänk att det funnits processer som omdanat jordklotet och vars spår, trots att det var för 500 miljoner år sedan, fortfarande är så tydliga som i Nordkroken. En gång i tiden lär peneplanytan ha täckt hela Skandinavien. 
Cykelturer blir ibland riktigt spännande även om det är motvind och regn i luften en vanlig oktobertorsdag!


Genom åren har det blivit åtskilliga resor runt om i världen till alla världsdelar, förutom Antarktis, och till många, många länder. Upplevelserna och sightseeingturerna har bjudit på otroligt mycket. Men så upptäcker man allt oftare vilka upplevelser man kan få och uppleva på nära håll. Saker som man inte tänkt på eller som man tidigare uppfattat som ointressant eller marginellt. Alltså, finns det en hel del att upptäcka i närområdet och grannskapet och cykeln är ett perfekt hjälpmedel för att komma riktigt nära.