fredag 24 mars 2017

Idrott eller ...

E-sport är en förkortning av ”elektronisk sport” och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som är utförda med hjälp av datorer eller spelkonsol. Begreppet myntades i Sydkorea bland annat av arrangörerna bakom World Cyber Games men har under det senaste deceniennet blivit ett globalt vedertaget begrepp.


I Sverige är E-sport stort och nu ansöker man om att bli medlemmar i Riksidrottsförbundet. Det utmanar naturligtvis etablerade förbund och grundfrågan är om det ska betraktas som en idrott som exempelvis fotboll, friidrott och orientering. 
Men det är fler förbund som söker om medlemsskap:

Svenska Bridgeförbundet
Svenska Cheerleadingförbundet
Friskis & Svettis Riks
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Kroppskulturförbundet
Svenska Lacrosseförbundet
Svenska Padelförbundet
Svenska Surfförbundet

Beslut ska tas vid Riksidrottsmötet i Karlstad om några månader. Det lär bli en hel del diskussioner och funderingar.

Varför då denna längtan och trängtan om att tillhöra Riksidrottsförbundet? Sannolikt handlar det om två saker. Dels vill man formellt bli betraktad som en "idrott" med allt vad det innebär som exempelvis status och mediaexponering dels handlar det om pengar. Man vill ta del av statliga och kommunala bidrag.

Man kan undra var gränsen går och när Riksidrottsförbundet blir Riksaktivitetsförbundet. Hur stort kommer intresset vara från etablerade förbund att fortfarande finnas i en allomfattande organisation? Undrar om vi inte snart kommer att se nya samlingsorganisationer som exempelvis lagspelsförbundet eller vintersportförbundet. Detta om det nu finns tillräckligt starka skäl och motiv för att gå samman.