lördag 1 juni 2019

Marigt på Marstrand ...

Årets hittills mest annorlunda och extrema orientering. På den klassiska och mytomspunna ön Marstrand med Karlstens fästning arrangerades en medeldistans i regnigt och blåsigt väder. Terrängen består huvudsakligen av kala branta klippor med massor av skrevor, raviner, branter, hålor, stup och stenblock. Av kartan nedan framgår detaljrikedom, fast bara en del. I verkligheten är mängden detaljer ännu fler. Det var mycket svårt att tyda kartan och dessutom hade banläggaren gjort det riktigt besvärligt genom att gömma flertalet kontroller i skrevor och buskage.



Det rådde förbud mot att använda skor med metalldubbar, varför kan man egentligen fråga sig? Konsekvensen blir att klipporna blir fullständigt snorhala när det regnat. Halkrisken var minst sagt påtaglig, ibland på gränsen till farlig. Många vittnade om rejäla vurpor och volter och kan räkna med blåmärken på armar och ben kommande vecka.



Start och mål var förlagt till kommendantängen på fästningen. En härlig och annorlunda inramning. Tyvärr medgav inte det trista vädret någon längre fikastund eller rundvandring bland de pampiga och storslagna stenbyggnaderna.
Istället blev snar återresa med färjan till fastlandet och då började plötsligt solen tränga fram. Hemresans reflektion var att orienteringssporten gör att man blir rik på upplevelser även om evenemanget kanske skulle haft "döskallemärkning" denna första dag i sommarmånaden juni.