måndag 9 september 2019

Intressant ...

Den tillfälliga hemvisten i Lödöse med sin intressanta historia utforskades ytterligare en gång. Idag ställdes vandringen till Spetalsberget. Vid foten av den branta sluttningen låg S:t Jörgens hospital under medeltiden. Spetälska eller lepra härjade stort och de som insjuknade isolerades i hospitalet. Vid platsen ligger nu Lödöse museum.

Berg ska bestigas så det var bara att gå uppför den slingrande stigen. Under medeltiden konstruerades vattendammar på berget som försåg kvarnen med drivkraft och några lämningar finns kvar sedan dess. Utsikten från toppen är magnifik med Göta älv som slingrar sig fram. 




I blickfånget finns en annan kulle som kallas Galgberget. Det var stadens avrättningsplats när det begav sig. Enligt sägnen var bergstoppen under medeltiden tre häraders avrättningsplats. 1857 användes den för sista gången. Den bestod av en cirkelrund yta med 30 meters diameter markerad med sju liggande stenblock. Vid de sista halshuggningarna 1854 och 1857 lär kropparna omedelbart ha grävts ner på platsen.

Män hängdes medan bränning på bål var den vanliga avrättningsformen för kvinnor av någon anledning. En mordbrännerska från Alvhem brändes här 1698.


Återstår att se om orten har ytterligare några intressanta lämningar som ska hedras med ett besök.