tisdag 10 september 2019

Ristningar spanades in ...

Denna förmiddag äntrades cyklarna för en tur några kilometer söderut från Lödöse till Alvhems Jätteberg. På en klippa på bergets södra sida seglar en 3000-årig flotta fram. Här har ristats 25 skepp, flera djur, en människofigur, 45 skålgropar, två fötter samt några svårtolkade figurer. 





När skeppen gjordes var Göta Älv en smal fjord och havet nådde ända upp till det som nu är orten Skepplanda. Skeppens upprättstående streck symboliserar antagligen människor ombord.

Människorna som gjorde ristningarna var enligt de som vet sannolikt jordbrukare och ofta hittar man hällristningarna i närheten av gamla odlingsmarker. Andra ligger nära vattendrag eller har figurer ristade på hällar med rinnande vatten.

Hällristningar skapades under bronsåldern, 1800 till 500 år f Kr, och de hör troligen ihop med periodens religion eller magi. Den fruktsamma jorden, det rinnande vattnet och den livgivande solen är ofta förekommande teman.





Ovan en skiss som visar hela klippan med alla ristningar på Jätteberget som i ärlighetens namn egentligen är en liten kulle.