fredag 13 september 2019

Kustvandring ...

Regnet smattrade intensivt på rutorna under natten i det tillfälliga boendet i Lödöse. När klockan var morgon sken dock solen från klarblå himmel. Kyliga vindar friskade på från nordväst men det hindrade inte en tur till kustbandet. 




Tanken var att vandra runt Dyrön utanför Rönnäng på Tjörn men en båttur dit i krabb sjö lockade inte. Istället utforskades naturreservatet på Toftenäs halvö i Skärhamns omedelbara närhet. Halvön är ett naturskönt område, med en stor artrikedom av både växter och djur. De flesta av västkustens örter växer här. Här lever även det gamla jordbrukslandskapet, med ett aktivt jordbruk, gamla gårdar insprängda mellan bergsknallarna och strandängar och andra betesmarker hålls öppna av betande kor och får. De många stengärdesgårdarna är karakteristiska för området. Just nu finns det också massor av nypon, slånbär och rönnbär.


Det blev en skön vandring i det fina höstvädret även om viss möda krävdes för att hitta ett ställe i lä där fikat kunde intagas. 

Vid hemfärden under eftermiddagen noterades den intensiva och täta trafiken. Det byggs också nya bostäder i området så det är inte alls den lugna miljö som en gång präglade Tjörn.