tisdag 3 september 2019

Reflektion i tiden ...

Ställs man inför något eller överraskas av något som utmanar hur-det-är, värderingar eller förhållningssätt är det lätt att ropa efter, föreslå och införa åtgärder som exempelvis förbud, begränsningar, ökad kontroll eller sanktioner. Många gånger görs detta “i stridens hetta” utan en djupare analys eller med närmare eftertanke. Det är inte konstigt för om man upplevt något obehagligt eller anar att något kan bli läskigt så vill man naturligtvis förhindra och/eller minska konsekvenserna. 


Men ... det finns en risk att vi som individer eller organisationer gärna och alltför snabbt gör ingrepp, tar till åtgärder, begränsar eller vad det nu är. Det är OK men ett visst moment av besinning bör alltid finnas med för många gånger är farhågorna större än farorna.
Alltså, bör man en stund fundera på varför man ska göra det man avser att göra och fråga sig vilka konsekvenserna är/blir och vad det kan leda till. Innan man kastar stenen i vattnet ska man alltså fundera på såväl ”stänkrisker” som ”ringar på vattnet-effekter”. Livet och tillvaron har lärt oss att de flesta handlingar, åtgärder, ståndpunkter och så vidare har både positiva som negativa sidor.