tisdag 2 juni 2020

50 lopp ...

Vilken dag gårdagen var! Många sköna värmegrader, vindstilla, blå himmel och sol. Därför blev det på den första sommarmånadens första dag två bad i Vänerböljorna. Det handlade om bad och inte dopp då vattentemperaturen var osedvanligt skön.


Under sen eftermiddag bar det av till Trollhättan för korporientering i företaget GKN:s regi. Ett 50-tal löpare mötte upp i den sköna naturen och den ljumma kvällen. Väl hemma fylldes årets karthög med ytterligare en karta. Den växer till nu. En av husets "grundlagar" säger att man inte slänger eller kasserar en orienteringskarta - så är det!




Det visade sig att gårdagens lopp var det femtionde sedan årsskiftet. Fem av dessa var riktiga tävlingar. Säsongen inleddes tidigt, redan i mitten på januari, på atlantön Madeira. Där blev det tre tävlingar i varierande terräng. Då fanns det inte en tillstymmelse till coronapandemi. Två månader senare var det Sverigepremiär med två tävlingar i Halland. Då fanns det bara ett samtalsämne;  corona! Den 9:e mars brakade det så loss med inskränkningar, restriktioner, inställda tävlingar osv.


Karthögen skvallrar om 45 orienteringslopp i form av Nattcuper, Vinterrace, Veckans banor och Veteranrace. Så lär det även bli de närmaste månaderna. Dock är det fantastiskt att skogssportens klubbar har kunnat erbjuda dessa alternativa aktiviteter. Orienteringens karaktär och upplägg som uteaktivitet och ett "naturligt" avstånd till andra ligger helt i linje med de förhållningssätt som myndigheterna proklamerat. Detta känns bra och jag är övertygad om att det snart arrangeras "riktiga" tävlingar naturligtvis präglade av rådande direktiv och anvisningar.