tisdag 23 juni 2020

Man förundras ...

Läser att våra statliga byråkrater har en del att pyssla med dessa dagar. Nu är det inte egna hitte-på-grejer utan konsekvensen av politiska beslut. Miljöpartiet, vars politik jag aldrig har riktigt förstått eller begipit mig på, har drivit igenom den omdiskuterade plastskatten för affärernas bärkassar. Bevekelsegrunden var att minska mängden plast som slängdes i den svenska naturen men den egentliga orsaken var att få in mer skattepengar. Det är enligt studier och undersökningar mycket få plastkassar som hamnar i den svenska naturen. Men skatteinkomster krävs naturligtvis om man ska subventionera elcyklar och stora SUV:ar.

Plastskatten gjorde butikernas vanliga bärkassar i plast tre kronor dyrare från den 1 maj. Dock gjordes undantag för bärkassar för varaktigt bruk, så kallade flergångskassar. Men, men exakt hur en flergångskasse ska vara utformad framgår inte av den nya lagen.


En av landets största tillverkare av plastkassar har nu utvecklat en tjockare och extra hållbar kasse av spill från tillverkningen av balplast. Detta med förhoppningen att den inte ska vara skattebelagd. 

Men, men byråkraterna på Skatteverket vill inte gå med på detta eftersom den ser ut som en plastbärkasse och då spelar tjockleken och hållbarheten ingen roll!

Beslutet ska naturligtvis överklagas och nu ska byråkraterna på Högsta förvaltningsdomstolen ta sig an ärendet. Undrar hur resonemanget kommer gå och vilket beslut man kommer fram till så att bärkassetillverkaren kan göra en hållbar kasse som inte ser ut som en bärkasse. 




Man häpnar och förvånas över hur det går till. Min egen lilla protest består i att jag numera använder andra skattebefriade bärkassar av plast för att slippa betala dessa extra kronor till statskassan.