onsdag 23 december 2020

Dan före dan ...

Idag har det hörts mycket "dan-före-dopparedan" i TV och på radion. Att kalla julafton för dopparedan kommer tydligen av en äldre sed att under julaftonsdagen doppa bröd i skinskspadet medan man gjorde de sista sysslorna inför julfirandet på kvällen.

När man doppade i grytan förr i tiden var det inte som den del av den stora julmiddagen utan något som gjordes i samband med förberedelserna inför julfirandet. Skinka och korv kokades och spadet som blev över kryddades till en doppspad. I detta sänkte man ner brödet ordentligt och fiskade sedan upp det med en slev. Undrar hur många som nuförtiden tillämpar och håller den gamla seden vid liv. 




Den egna  "dan-före-dopparedan" har ägnats åt diverse förberedelser inför morgondagens julfirande med barn och barnbarn. Det blir en annorlunda jul med samvaro och diverse upptåg med avstånd under bar himmel mellan sprakande eldkorgar. Dock blir det inget dopp i grytan men julbordsmat står på menyn. Vädergudarna har utlovat solsken och krispig atmosfär. Det lovar gott när en mycket sällsam julafton ska gå av stapeln.