tisdag 10 augusti 2021

Förvirrande …


Emellanåt brukar det vara svårt att hänga med i våra makthavares tankegånger. Konstaterar då och då att vi uppenbarligen har olika uppfattning om innebörden av begreppet logik eller konsekvens. Jag brukar få mest myror i huvudet när statsrådet Morgan Johansson gör sina utspel. Ett färskt exempel:


Det finns ett antal människor som begått allvarliga brott och dömts till utvisning ur landet. Men, men domen kan inte verkställas eftersom de i sitt hemland riskerar att tas tillfånga och då bli torterade och kanske avrättade. Alltså får de tills vidare vara kvar i Sverige.


Samtidigt finns det i Afghanistan ett antal människor som under lång tid fungerat som tolkar för svenska myndigheter och militären. Nu ligger de illa till när talibanerna är på väg att ta över landet. De riskerar att bli tillfångatagna, torterade och avrättade. En majoritet i riksdagen tycker att Sverige har ett ansvar att skydda dessa och ge dem en fristad i Sverige. Men inte Morgan som hävdar att Sverige inte kan ta emot dem trots att de riskerar, ja just det: tillfångatagande, tortyr och avrättning.


Men Morgan hur tänkte du där, skulle man vilja säga. Hur står det till med logiken? Varför skydda de som dömts för allvarliga brott och varför inte bry sig om de som uppträtt anständigt och tjänat den svenska staten?


Just i detta nu kommer beskedet att Morgan ändrat sig. Uppenbarligen är det inflytelserika krafter som påtalat tankevurpan och det ologiska. Gott så och nu är det bara att hoppas att ministerns underhuggare och assistenter i fortsättningen och i ett tidigt skede säger till på skarpen när tankarna drar iväg åt fel håll.