torsdag 26 augusti 2021

Inställt …

Igår kom beskedet att Göteborgsvarvet ställs in ytterligare ett år. Trist, trist att detta jättearrangemang inte kan genomföras. När årsringarna inte var lika många som nu sprang jag loppet ett flertal gånger. Det var kul, utmanande och en upplevelse. Förstår därför att många av de 35000 anmälda känner sig något besvikna.




Är dock förvånad över att arrangörerna så okritiskt tuffade på med sina förberedelser utan att dra något i handbromsen. Vi har en pågående pandemi som nu eskalerar och som fått andra arrangörer av liknande evenemang att visserligen genomföra sina lopp men med "avskalade" former. Bara för några dagar sedan kom exempelvis propåer om att det fortfarande gick att anmäla sig och att loppet skulle genomföras "som vanligt". Märkligt ... och man undrar om det inte fanns någon visselblåsare eller "djävulens advokat" i ledningsorganisationen som hissade varningsflagg. Gissar att en och annan beteendevetare ser att fenomenet "groupthink" tagit överhanden. Ett tankesätt där en sammanhållen grupp tenderar att acceptera ett tillstånd, en synpunkt eller slutsats och detta oavsett om gruppmedlemmarna tror att det är giltigt eller riktigt.

I sociala medier har jag sett ett antal "onda tungor" som har en annan förklaring; det handlar enbart om girighet, man vill fixa in så många startavgifter som möjligt innan det hela blir avblåst.


När tävlingen avlystes kom också beskedet att man inte betalar tillbaka en enda krona av startavgiften och man kan inte heller överföra den till ett kommande år. Åtgärden har naturligtvis retat upp en och annan. Det handlar om stora belopp när det handlar omkring tusenlappen för var och en.

Skälet eller motiveringen är att hela organisationen skulle krascha och friidrottsklubbarna i Göteborg skulle få det ekonomiskt tungt. Helt förståeligt och sannolikt en riktig slutsats. Men ... vilka blir konsekvenserna på sikt och hur blir det med tilliten och förtroendet mellan arrangör och löpare i framtiden ... det återstår att se. En kritisk tänkare hade förmodligen föreslagit att åtminstone halva avgiften skulle betalas tillbaka ...