tisdag 24 augusti 2021

Solbad …

Gårdagen blev en "chilladag" på bohusgraniten och detta bara några meter från saltvattnet. Solen flödade, vindarna var stilla och vattentempen var mycket behaglig. Det var skönt att sitta tillbakalutad i campingstolen med airpods i öronen och boklyssna. Detta inte bara under någon timma utan istället många sådana. Badstället låg i stort sett öde. Det märks mycket påtagligt att skolorna inlett höstterminen och att mångas sommarsemester är över.




På orienteringsfronten väntar snart DM-tävlingar. Distriktsmästerskap har fortfarande en stark ställning inom orienteringssporten i motsats till många andra idrotter.

Den egna inställningen till DM-tävlingar är synnerligen neutral eller kanske likgiltig. Det blir ingen extra pulshöjning med en DM-etikett. Det är tävlingstillfället som är det intressanta och lockande. 

Sedan några år tillbaka är DM-arrangemang "öppna" även för löpare som inte tillhör distriktet i fråga. Dock tävlar man då inte om DM-tecken. Detta är bra. Då kan man välja vilket distrikts DM man deltar i beroende på exempelvis kul terräng, högkvalitativ karta eller bra arrangemang.


Den egna klubben arrangerar om drygt två veckor DM-stafett för Västergötland. Strikta regelskrivningar styr upplägg och genomförande. I Västergötland har man exempelvis frångått de traditionella åldersklasserna och istället infört klasser där de tre löparna ska ha uppnått en viss sammanlagd ålder exempelvis 180. Då kan en klubb ställa upp med en 75-åringar en 70-åring och en 35-åring i laget eller tre 60-åringar eller en 68-åring, en 57-åring och en 55-åring. Det blir inte så tajta och spännande stafetter när en 75:a och 35:a springer samma sträcka eller en 68:a och en 55:a.

Generellt har intresset för DM-stafetter minskat de senaste åren. I vissa distrikt har man dessutom minskat antalet sträckor från tre till två och på så sätt kommit till vägs ände. 

Det är med spänning anmälningsläget kollas av dag för dag. Känslan av stagnation och ljumt intresse ligger i luften. Trist för samtidigt är det mycket, mycket jobb som måste göras för att uppfylla alla anvisningar och föreskrifter.