fredag 1 april 2016

Slutsnackat ...

Kan "Mapzoom" innebära slutet på alla diskussioner om kartskalor? Denna ständiga debatt bland orienterarna om det ska vara 1:15 000, 1:10 000 eller något annat. Kanske är "Mapzoom" lösningen. Nu kan var och en ha den skala som passar honom eller henne bäst. Det är bara att välja. 


"Mapzoom" liknar vanliga glasögon fast med en utskjutande läsplatta som består av flytande kristaller. Flödet av kristaller regleras med två mindre rattar vilket gör att kartbilden kan förstoras eller förminskas.
Med den ena ratten ställer man in skalan för den karta man har på tävlingen. Det kan exempelvis vara 1:15 000. Med den andra ratten reglerar man om man vill att läsplattan ska visa 1:10 000, 1:5 000, 1:2 500 eller vad som nu föredras. Man kan "låsa" läsplattan till att hela tiden visa samma skala exempelvis 1:10 000 eller ha en flexibel inställning där man vid behov manuellt kan förstora eller förminska. Det kan exempelvis vara aktuellt om en kontroll är placerad i ett mycket detaljrikt område.

"Mapzoom" har testats av några landslagslöpare och utfallet är positivt; nu slipper jag ha kartluppen på kompassen och det är bara så bra att kunna förstora. Nackdelen är att man nästan ser ut som en veteranorienterare med "handtag" i pannan! 

Det är ännu oklart när "Mapzoom" kommer ut på den svenska marknaden men sannolikt blir det många som har hjälpmedlet på O-Ringen i Sälenfjällen.